Chleb gryczany ma obniżoną zawartość glutenu i niski indeks glikemiczny.
Chleb gryczany robiony jest z mąki gryczanej na naszym żytnim zakwasie. Dzięki zakwsowi ma lekko kwaśny smak, jednak jest to chleb zwarty i cieżki. Ma niski indeks glikemiczny i obniżoną zawartość glutenu.
Skład: mąka gryczana, zakwas żytni (woda, mąka żytnia), woda, sól
"Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco i jest wartościowszy i łagodniejszy niż inne ziarna (...) "- św. Hildergarda von Bingen. Te słowa doskonale charakteryzują naturę tego tajemniczego ziarna. Orkisz przynosi ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego oraz alergiach, dodatkowo zwiększa odporność organizmu i usuwa toksyny. Chleb orkiszowy robimy z orkiszu odmiany Oberkulmer Rotkorn- jest to prastara i przede wszystkim czysta odmiana orkiszu. Bez dodatku drożdży, tylko na orkiszowym zakwasie.
Skład: mąka orkiszowa, woda, sól
Sekretem chleba pytlowego jest tradycyjna receptura. Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym, wielofazowym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników. Bez dodatku drożdży i mąki pszennej.
Dzieki zastosowaniu przedłużonej fermentacji zakwasowej, bakterie kwasu mlekowego w nim żyjące metabolizują węglowodany na kwas mlekowy, znacznie zmiejszając ich zawartość w chlebie. Dzięki temu posiada on niski indeks glikemiczny- po jego spożyciu utrzymuje się poczucie sytości i stały, umiarkowany poziom glukozy we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu. Dodatkowo kwaśne środowisko zakwasu obniża powstawanie struktury glutenowej.
Skład: mąka żytnia pytlowa, woda, sól
Sekretem chleba pytlowego jest tradycyjna receptura. Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym, wielofazowym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników. Bez dodatku drożdży i mąki pszennej.
Dzieki zastosowaniu przedłużonej fermentacji zakwasowej, bakterie kwasu mlekowego w nim żyjące metabolizują węglowodany na kwas mlekowy, znacznie zmiejszając ich zawartość w chlebie. Dzięki temu posiada on niski indeks glikemiczny- po jego spożyciu utrzymuje się poczucie sytości i stały, umiarkowany poziom glukozy we krwi, co skutecznie zapobiega napadom głodu. Dodatkowo kwaśne środowisko zakwasu obniża powstawanie struktury glutenowej.
Skład: mąka żytnia pytlowa, woda, sól
Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników.
Ostatnio do łaski powróciła czarnuszka- kedyś niezwykle popularna w polskiej kuchni, dziś- trochę zapomniana.
Jej nasiona to małe, matowe, czarne ziarenka o szorstkiej powierzchni i oleistym białym wnętrzu. Czarnuszka posiada wiele drogocennych właściwości, m. in. rozgrzewające, stosowana jest w okresie zimowym. Uważa się, że niweluje wzdęcia, ma działanie uspokajające, odtruwa układ pokarmowy. Przyczynia się do absorpcji składników odżywczych, poprawia trawienie, stymuluje i równoważy układ odpornościowy. Olejek eteryczny wykazuje korzystne działanie w walce z problemami układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli ), dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.
Skład: mąka żytnia pytlowa, woda, sól, czarnuszka
Sekretem chleba pytlowego jest tradycyjna receptura. Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników. Bez dodatku drożdży. Skład: mąka żytnia pytlowa 100%, woda, sól, suszona żurawina
Sekretem chleba pytlowego jest tradycyjna receptura. Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników. Bez dodatku drożdży. Skład: mąka żytnia pytlowa 100%, woda, sól, suszona śliwka
Sekretem chleba pytlowego jest tradycyjna receptura. Ciasto prowadzone jest na starannie hodowanym zakwasie, chleb wypiekany w ceramicznym przedwojennym piecu przy użyciu tylko i wyłącznie naturalnych składników. Bez dodatku drożdży. Skład: mąka żytnia pytlowa 100%, woda, sól, smalec, cebulka
Chleb razowy wyrabiany jest z gruboziarnistej mąki żytniej z pełnego przemiału na żytnim naturalnym zakwasie. Wypiekany jest w ceramicznym przedwojennym piecu. Dzięk naturalnemu zakwasowi bardzo długo zachowuje świeżość. Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól
Chleb razowy wyrabiany jest z gruboziarnistej mąki żytniej z pełnego przemiału na żytnim naturalnym zakwasie. Wypiekany jest w ceramicznym przedwojennym piecu. Dzięk naturalnemu zakwasowi bardzo długo zachowuje świeżość. Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, pestki dyni
Chleb razowy wyrabiany jest z gruboziarnistej mąki żytniej z pełnego przemiału na żytnim naturalnym zakwasie. Wypiekany jest w ceramicznym przedwojennym piecu. Dzięk naturalnemu zakwasowi bardzo długo zachowuje świeżość. Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, słonecznik
Chleb razowy wyrabiany jest z gruboziarnistej mąki żytniej z pełnego przemiału na żytnim naturalnym zakwasie. Wypiekany jest w ceramicznym przedwojennym piecu. Dzięk naturalnemu zakwasowi bardzo długo zachowuje świeżość. Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, suszona żurawina
Chleb razowy wyrabiany jest z gruboziarnistej mąki żytniej z pełnego przemiału na żytnim naturalnym zakwasie. Wypiekany jest w ceramicznym przedwojennym piecu. Dzięk naturalnemu zakwasowi bardzo długo zachowuje świeżość. Skład: mąka żytnia razowa, woda, sól, suszona śliwka
Chleb pszenno-żytni wyrabiany jest na naturalnym zakwasie żytnim i pszennej roszczynie(tzw. podmodzie). Choć jego barwa jest jasna, jest chlebem mieszanym: zawiera około 60% mąki pszennej i 40% żytniej. Wyrasta na deskach posypanych otrębami i jest wypiekany bezpośrednio na hercie (trzonie) ceramicznego pieca, ma w sobie więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych, niż pieczywo pszenne. Najlepiej przechowywać go w lnianym materiale. Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, otręby.
Chleb pszenno-żytni wyrabiany jest na naturalnym zakwasie żytnim i pszennej roszczynie(tzw. podmodzie). Choć jego barwa jest jasna, jest chlebem mieszanym: zawiera około 60% mąki pszennej i 40% żytniej. Wyrasta na deskach posypanych otrębami i jest wypiekany bezpośrednio na hercie (trzonie) ceramicznego pieca, ma w sobie więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych, niż pieczywo pszenne. Najlepiej przechowywać go w lnianym materiale. Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, otręby.
Chleb pszenno-żytni wyrabiany jest na naturalnym zakwasie żytnim i pszennej rozczynie (tzw. podmodzie). Choć jego barwa jest jasna, jest chlebem mieszanym: zawiera około 60% mąki pszennej i 40% żytniej. Wyrasta w koszyku i jest wypiekany bezpośrednio na hercie (trzonie) ceramicznego pieca, ma w sobie więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych, niż pieczywo pszenne. Najlepiej przechowywać go w lnianym materiale. Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól.
Chleb pszenno-żytni wyrabiany jest na naturalnym zakwasie żytnim i pszennej roszczynie(tzw. podmodzie). Choć jego barwa jest jasna, jest chlebem mieszanym: zawiera około 60% mąki pszennej i 40% żytniej. Wyrasta na deskach posypanych otrębami i jest wypiekany bezpośrednio na hercie (trzonie) ceramicznego pieca, ma w sobie więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych, niż pieczywo pszenne. Okrągły bochenek sprawie, że ciasto jest bardzo pulchne. Najlepiej przechowywać go w lnianym materiale. Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, otręby.
Chleb pszenno-żytni wyrabiany jest na naturalnym zakwasie żytnim i pszennej roszczynie(tzw. podmodzie). Choć jego barwa jest jasna, jest chlebem mieszanym: zawiera około 60% mąki pszennej i 40% żytniej. Wyrasta na deskach posypanych otrębami i jest wypiekany bezpośrednio na hercie (trzonie) ceramicznego pieca, ma w sobie więcej błonnika, witamin oraz składników mineralnych, niż pieczywo pszenne. Najlepiej przechowywać go w lnianym materiale.
Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól, otręby.
Chleb graham wyrabiany jest z mąki graham, czyli mąki pszennej z pełnego przemiału (tzw. pełnoziarnistej) na żytnim zakwasie.
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), drożdże, sól
Chleb graham wyrabiany jest z mąki graham, czyli mąki pszennej z pełnego przemiału (tzw. pełnoziarnistej) na żytnim zakwasie. Dzięki dadatkowi siemienia lnianego, chleb jest bardziej wilgotny i zachowuje dłużej swieżość.
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane
Zdrowy o specyficznej nucie smakowej. Dodatek kminku wpływa na pozytywną przemianę materii, poprawia nasz apetyt, a także idealnie działa na zwalczanie przeziębień, wzdęć. Działa uspokajająco – potwierdzone z osobistych doświadczeń, a także z badań.
Skład: mąka pszenna typ 1800 (graham), zakwas (mąka żytnia, woda), sól,drożdże, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki owsiane, kminek
Rumiana, w środku pulchna, o chrupiącej skórce i poręczna bułeczka – można zjeść w domu lub zabrać ją na przekąskę za dnia. Wyśmienita i naturalna – a wszystko to w małej bułeczce.
Skład: mąka pszenna typ 500, sól, drożdże, olej rzepakowy
Pyszna! Na śniadanie, drugie śniadanie, przekąskę, do obiadu i na kolację – jest po prostu uniwersalna. Nasiona siemienia lnianego zawierają sole mineralne – cynk, magnez, żelazo, więc są bardzo korzystne dla zdrowia.
Skład: mąka pszenna typ 500, sól, drożdże, siemię lniane, olej rzepakowy
Bułeczka śniadaniowa posypana sezamem
Pyszna, mała bułeczka śniadaniowa posypana sezamem. Idealna na kanapkę bądź mini burgery.
Skład: mąka pszenna typ 500, sól, drożdże, sezam, olej rzepakowy
Bułkę poznańską wypiekamy bezpośrednio na hercie (trzonie) naszego przedwojennego pieca kaflowego, dzięki czemu ma niepowtarzalny smak. Nasi klienci nazywają ją "bułką, jak za dawnych lat".
Skład: mąka pszenna, woda, sól, drożdże, olej rzepakowy
Skórka palucha jest chrupiąca i złocista, a w środku ciasto miękkie i puszyste. Prawdziwy pauch, który zagwarantuje pyszny, delikatny smak i sytość.
Skład: mąka pszenna, sól, drożdże, olej rzepakowy
Bułeczka posypana makiem, puszysta i rumiana, a do tego zdrowa. Ziarna maku są bogate w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Na Zdrowie!
Skład: mąka pszenna typ 500, sól, drożdże, mak, olej rzepakowy
Krucha, zwana też bułką paryską lub francuską. Skórka bagietki jest chrupiąca i złocista, podczas gdy jej wnętrze jest uszyste i miękkie.Bagietka może stanowić podstawę klasycznego śniadania, kiedy to podawana jest wraz z masłem i konfiturami. Również wspaniale sprawdza się na zapiekanki.
Skład: mąka pszenna, sól, drożdże, olej rzepakowy
Skórka bułki paryskiej jest chrupiąca i złocista, a wnętrze dzięki naturalnym procesom miękkie i puszyste. Każdy jej kęs pozwala delektować się jej delikatnym i niezapomnianym smakiem. Idealna na grzanki!
Skład: mąka pszenna, sól, drożdże, olej rzepakowy
Zdrowa, pożywny i pyszny paluch, dzięki mące z pełengo przemiału i dodatkom takim jak siemię lniane i słonecznik. Nasiona lnu zawierają sole mineralne taki jak cynk, magnez i żelazo, natomiast słonecznik jest świetnym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego.
Skład: mąka pszenna graham, siemię lniane, ziarno słonecznika, płatki owsa, sól, drożdże, olej rzepakowy
Zdrowa, pożywna i pyszna bułeczka, dzięki dodatkom takim jak siemię lniane i słonecznik. Nasiona lnu zawierają sole mineralne taki jak cynk, magnez i żelazo, natomiast słonecznik jest świetnym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B, dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego.
Skład: mąka pszenna graham, siemię lniane, ziarno słonecznika, sól, drożdże, olej rzepakowy
Bułeczka w środku miękka o chrupiącej skórce, idealna do śniadania. Dzięki mace z pełego przemiału jest zdrowa i zawiera dużo błonnika. Poręczna, dzięki czemu nadaje się na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Skład: mąka pszenna graham, sól, drożdże, olej rzepakowy
Paluch pełen zdrowia dzięki mące z pełnego przemiału. Idealny do przekąsek, a także może stanowić podstawę zdrowego śniadania. Idealny dla osób dbających o liniię.
Skład: mąka pszenna graham, sól, drożdże, olej rzepakowy
Grahamka z dynią to idealna bułeczka dla osób dbających o linię i ceniących sobie zdrowe pieczywo. Zdrowa i pożywna z dodatkiem dyni, która wpływa na leczenie nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy.
Skład: mąka pszenna graham, sól, drożdże, pestki dyni, olej rzepakowy
Pyszne, delikatne i puszyste. Świetna w przypływie nagłego głodu, szczególnie z masłem. Zarównie dzieci ja ki dorośli je uwielbiają. Doskonała na przekąskę do szkoły oraz pracy.
Skład: mąka pszenna, kruszonka, sól, cukier, drożdże, jajko, olej rzepakowy
Puszyste ciasto i lekko chrupiąca skórka dzięki kruszonce daje nam niesamowity smak. Szczególnie polecany do masła lub konfitur do śniadania lub na przekąskę.
Skład: mąka pszenna, kruszonka, sól, cukier, drożdże, jajko, olej rzepakowy
Zdrowa i pożywna bułeczka, a na dodatek słodka i z dodatkiem żurawiny, która pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny. Idealna do popołudniowej kawy lub po prostu jako przekąska o każdej porze.
Skład: mąka pszenna, kruszonka, sól, cukier, drożdże, suszona żurawina, jajko, olej rzepakowy
Ręcznie pleciona chałka wg. ulubionego splotu Stanisława Piwońskiego- splotu tureckiego. Ciasto w chałce nie jest "sztucznie pompowane", ale dzięki naturalnym procesom jest w środku miękkie i puszyste. Nasza chałka dostała miano „takiej jak dawniej”. Klienci zachwalają, że przy każdym kęsie chałki przypominają im się stare dobre czasy.
Skład: mąka pszenna, kruszonka, sól, cukier, drożdże, jajko, olej rzepakowy
Empanadilla z pomidorem (Empanadilla de tomate) to tradycyjna receptura z Walencji. Ciasto na białym winie, a w środku wyborne nadzienie z sosu pomidorowego z dodatkiem tuńczyka.
Skład: Warzywa (pomidor, cebula, papryka), tuńczyk, olej roślinny, mąka pszenna, białe wino, sól
Empanadilla z jabłkami (Empanadilla de manzana) – udane małżeństwo hiszpańsko-polskie, czyli słodkie ciasto na miodzie pitnym wypełnione jabłkami z cynamonem. Własna receptura naszego mistrza kuchni, zainspirowana tradycyjnymi „pastel de boniato” z Walencji w połączeniu z polskimi akcentami – miodem pitnym i prażonymi jabłkami.
Rosquilletas to tradycyjna hiszpańska przekąska z prowincji Walencja, zdrowa alternatywa dla chipsów. Z wyglądu podobne są do włoskich grissini, ale są bardziej pulchniejsze i chrupiące. Wyrabiane ręcznie według tradycyjnej, hiszpańskiej receptury. Rosquilletas valencianas jeszcze do niedawna były typowym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, które dzieci z okolic Walencji jadły na szkolnym patio lub zabierały na wycieczkę. Doskonałe są również do zup, sałatek lub jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Mają zupełnie wyjątkowy smak!
Skład: mąka pszenna, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 80%, olej rzepakowy 20%, drożdże, sól, woda, cebula, czosnek.
Rosquilletas to tradycyjna hiszpańska przekąska z prowincji Walencja, zdrowa alternatywa dla chipsów. Z wyglądu podobne są do włoskich grissini, ale są bardziej pulchniejsze i chrupiące. Wyrabiane ręcznie według tradycyjnej, hiszpańskiej receptury. Rosquilletas valencianas jeszcze do niedawna były typowym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, które dzieci z okolic Walencji jadły na szkolnym patio lub zabierały na wycieczkę. Doskonałe są również do zup, sałatek lub jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Mają zupełnie wyjątkowy smak!
Skład: mąka pszenna, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 80%, olej rzepakowy 20%, drożdże, sól, woda, sezam, czosnek.
Rosquilletas to tradycyjna hiszpańska przekąska z prowincji Walencja, zdrowa alternatywa dla chipsów. Z wyglądu podobne są do włoskich grissini, ale są bardziej pulchniejsze i chrupiące. Wyrabiane ręcznie według tradycyjnej, hiszpańskiej receptury. Rosquilletas valencianas jeszcze do niedawna były typowym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, które dzieci z okolic Walencji jadły na szkolnym patio lub zabierały na wycieczkę. Doskonałe są również do zup, sałatek lub jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Mają zupełnie wyjątkowy smak!
Skład: mąka pszenna, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 80%, olej rzepakowy 20%, pestki słonecznika, drożdże, sól, woda, papryka, czosnek.
Tradycyjne hiszpańskie babeczki na sodzie aromatyzowane skórką cytrynową i cynamonem. W Hiszpanii są nieodłącznym składnikiem śniadania i podwieczorka, idealnie nadaje się na przekąskę lub do popołudniowej kawy.
Skład: mąka pszenna, jajka, cukier, olej roślinny, mąka ziemniaczana, proszek do pieczenia, skórka cytrynowa, cynamon, sól
Kokitki sa chrupiące z zewnątrz, w środku o konsystencji toffie, a połącznienie migdałów z wiórkami kokosowymi daje niezwykły efekt. W Hiszpanii każda babcia zna na nie przepis. Nie zawierają mąki.
SKŁAD: wiórki kokosowe, jaja, cukier, migdał w płatkach, aromat migdałowy
Kokitki sa chrupiące z zewnątrz, w środku o konsystencji toffie, a połącznienie kawy z wiórkami kokosowymi daje niezwykły efekt, o którym długo będziemy jeszcze myśleć. W Hiszpanii każda babcia zna na nie przepis. Nie zawierają mąki.
Skład: wiórki kokosowe, jaja, cukier, kawa
Ekskluzywne ciasteczka w Hiszpanii, które stały się tradycją Bożego Ciała. Migdałowe, słodkie, lekkie i niezwykle chrupiące. Posłużą nam idealnie na przekąskę o każdej porze dnia, a także do popołudniowej kawy.
Skład: Migdał w płatkach, białko jaja, cukier, mąka pszenna, margaryna
Poręczna mini szarlotka, którą można bez problemu schować do torebki czy plecaka, aby ze smakiem przekąsić w wolnej chwili. Niesamowicie jabłkowa, słodka i puszysta, polecamy dla osób, które cenią sobie naturalne przekąski z prawdziwych polskich jabłek.
SKŁAD: jabłko prażone, jabłko naturalne, mąka pszenna, woda, drożdże, cukier, jajka, kwas cytrynowy, sól
Skład: mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, jajka, olej rzepakowy, smalec, dżem morelowy/ dżem z dyni makaronowej/ czekolada
Syta przekąska w postaci bułeczki, która idealnie pasuje do lunchu, na ciepło oraz do wina. Z dodatkiem mięsa pozwoli nam na zaspokojenie pierwszego głodu.
SKŁAD: pomidor, koncentrat pomidorowy, mięso mielone wieprzowe, czosnek, papryka czerwona, cebula, sos sojowy
Idealna propozycja dla osób dbających o formę. Pasztecik syty i wartościowy zdrowotnie, ponieważ jest fit, a do tego nie trzeba obawiać się o zbędne kalorie, ponieważ przekąska jest z naturalnych składników.
Skład: kurczak, mleko, mąka pszenna, brokuł, cebula, pieprz, gałka muszkatołowa, sól
Zdrowa i słodka bułeczka drożdżowa z dodatkiem śliwek. Wyrabiana według starej, tradycyjnej receptury z małego miasteczka w Walencji. Pasuje do kawy i herbaty, dzięki czemu może nam posłużyć jako pyszna przekąska w przerwie od obowiązków.
SKŁAD: Mąka pszenna, mleko, jaja, olej rzepakowy, cukier, drożdże, woda, cynamon, śliwki suszone, orzechy włoskie
Niesamowicie syty pieczarkarz w kształcie pizzy to idealne rozwiązanie jako przekąska dla dzieci. Jest wykonany ze zdrowych składników i bez dodatku szkodzącej chemii. Nasi mali klienci bardzo cenią sobie walory smakowe naszej przekąski.
SKŁAD: Mąka pszenna, jaja, mleko, sół, pieczarki, cebula, papryka ostra, olej rzepakowy