Hiszpańskie specjały

Pan Pedro

 

Do historii naszej piekarni niedawno dołączył mąż Dominiki Piwońskiej- Pedro Sanchez Aliaga. Gdy młodzi odwiedzali rodzinne strony Dominiki, Pedro zafascynował się piekarnią i jej tradycją. W Hiszpanii specjalnie wyhodował zakwas i wypiekał polski chleb dla żony, za którym tak tęskniła, szczególnie w okresie ciąży. Odwiedzał pobliskie piekarnie, uczył się rzemiosła, zbierał receptury. Już tydzień po przeprowadzce do Polski zrealizował swój niezwykły pomysł i rozpoczął produkcję hiszpańskich wypieków.

Pedro

Pedro Sanchez Aliaga

wychował się w Walencji, a kucharstwo ma we krwi- obie jego babcie były zawodowymi kucharkami, podobnie jego rodzice. Początkowo pomagał rodzicom w rodzinnych restauracjach w miasteczkach Faura i Almenara.

W Kraju Basków studiował kucharstwo w szkole Ayala u Karlosa Arguińano. Właściciel restauracji Txiki Polit, w której Pedro był szefem kuchni docenił jego umiejętności, powierzył skomponowanie całego menu i kierowanie restauracji. Pedro stworzył kartę dań swojego autorstwa. Jego starania zaowocowały zdobyciem przez restaurację prestiżowej Gwiazdki Michelin. W Waszyngtonie pracował jako kucharz i doradca gastronomiczny w Jaleo Reustaurant, której właścicielem był Jose Andres.

Później współpracował z restauracjami z Gwiazdką Michelin takimi jak Restauranteur Oscar Torrijos i Restaurante Ca Sento w Walencji czy Restaurante Koldo Royo na Majorce.

Pedro z Dominiką rozpoczęli produkcję hiszpańskich wypieków w czerwcu 2014 roku. Wybrał najciekawsze receptury z różnych regionów Hiszpanii. Są to m. in. empanadillas z różnym nadzieniem, ensaimada, pan quemao, dachówki migdałowe czy rosquiellas.

Hiszpańskie wypieki
Empndilla

Empanadillas

to typowa hiszpańska przekąska. Ciasto przygotowuje się na bazie mąki, jaj, tłuszczu i białego wina, wygladem przypominają duże pierogi. Empanadilla z pomidorem i tuńczukiem to tradycyjnjny produkt regionalny z Walencji. Towarzyszyły one fiestom tzw. Fiesta de San Fermin podczas których byki biegały po uliczkach miasteczka lub wsi, a spragnieni adrenaliny mieszkańcy uciekali przed nimi.

Ensaimada

to kolejny, niezwykły produkt rodem z Hiszpanii. Receptura tej drożdżówki sięga XVIII wieku i pochodzi z Majorki. Wyglądam przypomina skręconą muszlę ślimaka. Tradycyjne nadziewana jest ręcznie robionym dżemem z dyni makaronowej, lecz gdy kończy się na nią sezon dostępne są ensaimady z dżemem z moreli czy z kremem czekoladowym. Sekretem tej hiszpańskiej drożdżówki jest przedłużona fermentacja- ciasto musi "leżakować" przynajmniej 12 godzin.

Ensaimada
Rosquilletas z sezamem

Rosquilletas valencianas

czyli hiszpańskie paluszki chlebowe, wyglądem i smakiem przypominające włoskie Grissini, jeszcze do niedawna były typowym drugim śniadaniem lub podwieczorkiem, które dzieci z okolic Walencji jadły na szkolnym patio lub zabierały na wycieczkę.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.